JSON Nedir?
JSON (JavaScript Object Notation) Java Script alt yapısı üzerine kurulmuş bir veri aktarım formatıdır. JSON programlama dillerinden bağımsız evrensel bir veri tabanı olma yönünde ilerleyen bir veri aktarım formatıdır.
JSON Nasıl Kullanılır?
Günümüz programcılığı dünyasında veri tabanı olarak birçok işlevi sizlere kolayca sağlayan büyük veri tabanı programları vardır. (MS SQL, MY SQL, ORACLE gibi) Fakat evrenselleşen dünya programcılık dünyasında da evrenselleşmesini sürdürmektedir. Artık birçok ayrı platformlarda ayrı programlama dilleri tarafından yazılan programların birbirileriyle iletişim halinde bulunarak organize olması kaçınılmazdır. İşte bu aşamada karşımıza JSON ve XML gibi global veri yapıları oluşturan veri tabanları çıkmaktadır. Bu yapılar evrensel veri yapılarıdır. Bütün modern programlama dilleri, bu yapıları bir şekilde içlerinde barındırmaktadırlar. Programlama dilleri arasında veri değişimi için kullanılan bir formatın, bu yapıları kullanarak oluşturulması da oldukça anlamlıdır.
JSON tam olarak bu alanlarda karşımıza çıkar; bir birinden farklı platformlarda veri alışverişinde bulunmak istiyorsanız. Ayrı ayrı programlama dillerinde yazılmış programlarınızı birbirine entegre etmek istiyorsanız. (Örneğin asp.net ile yazılmış web sitenizi android tabanlı mobil uygulamanızla veri paylaşmasını sağlamak istiyorsanız.) Anlık veri akışını bağımsız bir şekilde dağıtmak istiyorsanız. (Örneğin E-Ticaret sistemlerinde kullanılan B2B sistemleri.) JSON sizin tüm ihtiyaçlarınız çözecektir. Veya; hosting firmasına veritabanı ücreti ödemek istemiyorsanız 🙂
JSON Oluşturma
JSON; “Anahtar : Değer” (Key : Value) ilişkisine dayalı bir veri değişim formatıdır. Bir sql tablosunun sadeleştirilmiş versiyonu şeklinde düşünebilirsiniz. JSON veri tabanı oluşturmak oldukça basittir. Bir text (yeni metin belgesi) kullanarak bile JSON veri tabanı oluşturabiliriz. Şimdi hep birlikte masaüstünde bir rehber.txt adında bir metin belgesi oluşturalım ve içerisine aşağıdaki kodları yapıştıralım.
{
“Rehberim”: [
{
“ID”: “1”,
“Adi”: “Fatih”,
“Soyadi”: “Alkan”,
“Telefon”: “+905547740000”,
“Email”: “burakdalgic@gmail.com”
},
{
“ID”: “2”,
“Adi”: “Burak”,
“Soyadi”: “Alkan”,
“Telefon”: “+905326550000”,
“Email”: “burakdalgic@gmail.com”
},
{
“ID”: “3”,
“Adi”: “Canan”,
“Soyadi”: “Alkan”,
“Telefon”: “+905337770000”,
“Email”: “canandalgic@gmail.com”
}
]
}
Şimdi text metniminiz kaydetip .txt olan uzantımızı .json olarak değiştirelim. Şimdi ilk json datamızı oluşturmuş bulunmaktayız. INDIR: rehber.json
*Not: JSON dosyasını okumak için birlikte aç ile google chrome seçerseniz JSON dosyanızın düzgün bir şekilde okunduğunu görebilirsiniz. Editlemek için yine text uygulamasını kullanabilirsiniz.
İnceleme
JSON veri tabanı “{” süslü parantezlerle oluşturulur. Yazılım temel bilgisi olan açılan kapatılır mantığıyla tüm açılan süslü parantezlerimizi “}” kapatmayı unutmayalım.
İlk olarak { } süslü parantez açılır ve kapatılır arasına ise “ tırnak işaretleri arasında SQL veri tabanında örnekle gidecek olursak tablomuzun adını yazıyoruz.
{
“Tablo Adı” :
}
İkinci olarak tablomuzun elementlerinin adını verilerilerini oluşturmamız lazım. Tablomuzu oluşturduğumuzu belirmek için “Rehberim” : yazdıktan sonra köşeli parentezlerimizi açıp kapatıyoruz. “[“ , ”]” içerisine tablomuzda oluşturmak istediğimiz elemen adını ve karşısına gelen değeri yazıyoruz.
{
“Tablo Adı” : [
{
“Element Adı”: “Değer 1”,
}
]
}
Element sayımızı istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz yalnız son elementi belirtmek için son elementinizin sonuna virgül eklemiyoruz. Bunu unutmayın. Aynı şey eklemek istediğimiz değer içinde geçerlidir.
{
“Tablo Adı” : [
{
“Element Adı”: “Değer 1”,
“Element Adı 2”: “Değer 2”,
“Element Adı 3”: “Değer 3”
}
]
}
Tablomuza doğal olarak birden fazla değer yazmak isteyeceksiniz bu durumda aynı işlemi tablo değeri kadar tekrarlamanız yeterlidir.
{
“Tablo Adı” : [ // Tablo adı
{
“Element Adı”: “Değer 1”,
“Element Adı 2”: “Değer 2”,
“Element Adı 3”: “Değer 3”
},
{
“Element Adı”: “Değer 1.1”,
“Element Adı 2”: “Değer 2.1”,
“Element Adı 3”: “Değer 3.1”
},
{
“Element Adı”: “Değer 1.2”,
“Element Adı 2”: “Değer 2.2”,
“Element Adı 3”: “Değer 3.2”
}
]
}
merhaba wordpress site için json oluşturmak istiyorum ve bu json’ı üzerinde çalıştığım android uygulamaya parse edeceğim. Esasında wordpressin hazır bir json dosyası var ama parse esnasında süslü parantezlerde geliyor kendim sıfırdan sizin bahsettiğiniz gibi json oluştursam siteye girdiğim her bir içeriği json nasıl okuturum . Siz örnek vermişsiniz ancak veri çekerken nereye ne girilir örneğin id 1 demişsiniz id kısmı wordpress te nasıl doldurulur yardımcı olursanız sevinirim
onun yerine webview konusuna bakabilrisiniz