Bu yazımda sizlere .NET Teknolojilerinden C#, SQL, ADO.NET ve ASP.NET’den oluşan eğitim makalelerimi paylaşacağım. Bu eğitim makalelerim .NET mimarilerini her yönüyle ele alamaktadır. Bu eğitim makalelerini UDEMY üzerinden hazırladığım “Sıfırdan .NET Eğitimi (C#, SQL, ADO.NET, ASP.NET)” kapsamında hazırladığım müfredattan yola çıkarak yoğun bir şekilde çalışarak titizlikle hazırladım. Bu nedenle tüm bileşenleri kademe kademe sıralı bir şekilde anlatmaya çalıştım. .NET geliştiriciler tarafından rehber niteliğinde hazırladığım bu eğitimi sizlerin beğenisini sunuyorum. Umarım beğenirsiniz…
Sırasıyla okudukça .NET geliştiricileri için başarılı bir rehber oluşacağına eminim. Ama unutmayalım ki en iyi yöntem okuduklarımızı uygulamaya dökmektir. Hazırladığım örnekleri uygulamaya dökerek yol alırsanız daha başarılı sonuçlar elde edebiliriz.
“Bazen bir şeyi nasıl yapılacağını öğrenmenin en iyi yolu, aslında onu yapmaktır.”
.NET NEDİR?
.NET Framework, Microsoft tarafından geliştirilen, açık İnternet protokolleri ve standartları üzerine kurulmuş bir “uygulama” geliştirme platformudur. Sağladığı çoklu dil desteğiyle, tek dile bağlı kalmadan değişik tipte uygulamalar geliştirmemize olanak sağlar.
Buradaki uygulama kavramının kapsamı çok geniştir. Bir masaüstü uygulamasından bir web uygulamasına kadar her şey bu platform içinde düşünülmüştür ve desteklenmiştir. Bu uygulamaların birbirleriyle ve geliştirildiği ortam fark etmeksizin dünyadaki tüm uygulamalarla iletişimi için kolayca web servisleri oluşturulmasına imkan verilmiştir. Bu platform, işletim sisteminden ve donanımdan daha üst seviyede taşınabilir olarak tasarlanmıştır.
.Net mimarisi, ortak bir yürütme ortamı, ortak bir değişken tür sistemi, ve devingen bağlantılı kütüphanelerden oluşur. Buda, .Net kütüphanesi programın işletim sistemi ile kolayca uyum içinde çalışmasını sağlamıştır.
Microsoft .Net Framework 4.5 Mimarisi
.Net Framework, ileri düzey uygulama geliştirmek için oluşturulmuş ve windows işletim sistemi ile kapsamlı bir şekilde entegre edilmiş bir programlama modelidir. Bu model Dynamic Language Runtime (DLR), Common Language Runtime (CLR), Portable Class Library, Parallel Extension, Base Class Library (BCL) and WinRT bileşenleri ile programlanmıştır.
Visual Studio
Visual stüdyo, Microsoft tarafından yazılım geliştirmek ve yayınlamak amacıyla hazırlanan içerisinde bir çok özellik barındıran entegre bir yazılım geliştirme ortamıdır.
Visual stüdyo ile yazılım geliştirebilir, yazmış olduğunuz kodları düzenleyip, derleyebilir ve kolay bir şekilde uygulamaya dönüştürebilirsiniz. İçerisinde sahip olduğu birçok özellik sayesinde (kod tamamlama, hata ayıklama, derleyiciler, grafik tasarımcılar, veri tabanı bağlantıları gibi) yazılım geliştirme sürecini kolaylaştıran bir programdır.
C# (Sharp) ile Programlama
C# Microsoft’un .Net teknolojisi için geliştirdiği nesne tabanlı (object-oriented) programlama dilidir. Common Language Infrastructure (CLI) olarak bilinin ortak dil yapısına sahiptir. C#, yazılım sektörü içerisinde en sık kullanılan iki yazılım dili olan C ve C++ etkileşimi ile türetilmiştir.
*Nesne tabanlı programlama dili, nesne kullanımını destekleyen ve sarma ilkesine uyan programlama dillerini tanımlar. Yani nesneler önceden sınıflar halinde yazılıdır. Programcıya sadece o nesneyi sürüklemek ve sonrasında nesneyi amaca uygun çalıştıracak kod satırlarını yazmak kalır.
Ayrıca gelişmiş derleyicisi (debugger) ile hata olasılığını ortadan kaldırmaktadır. Yazılan program çalıştırıldıktan sonra derleyici tarafından algılanan Sınıf (Class) ve söz dizimi (syntax) hataları yazılımcıya ayrı bir ekranda ayrıntısı ile gösterilir ve yazılımcı bu hata penceresinden hataları tespit ederek kolayca düzeltebilir.
MS SQL Server
MS SQL (Microsoft – Structured Query Language), Microsoft tarafından geliştirilen bir veri platformudur. Bu platform sayesinde, veri tabanı oluşturmamıza ve geliştirmemize olanak sağlar.
MS SQL’in database altyapısı ile çevrimiçi veya çevrimdışı işlemlerimiz için ilişkisel veri tabanları oluşturabilir. Oluşturduğumuz bu veri tabanları üzerinde tablolara oluşturarak datalarımızı kolay bir şekilde yöneterek (Ekleme, Güncelleme, Silme, Listeleme v.b.) güvenli bir şekilde saklayabiliriz.
SQL ile Veri Tabanı Programlama
Structured Query Language (Yapısal Sorgu Dili) olan SQL; verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan bir veritabanı yönetim sistemidir.
SQL, kendisi bir programlama dili olmamasına rağmen birçok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. SQL herhangi bir veri tabanı ortamında kullanılan bir alt dildir. SQL ile yalnızca veri tabanı üzerinde işlem yapılabilir. SQL’e özgü cümleler kullanarak veri tabanına kayıt eklenebilir, olan kayıtlar değiştirilebilir, silinebilir ve bu kayıtlardan listeler oluşturulabilir.
ADO.NET ile Veri Erişimi
ADO.NET (ActiveX Data Objects.NET), Microsoft’un veriye erişme teknolojisinin adıdır.
ActiveX teknolojisi ile geliştirilmiştir. ADO.NET’e temel olan teknoloji ADO’dur. Ortak olan, veriye erişim felsefesidir. ADO.NET, .NET Framework ile geliştirilen veri işlemlerini kolaylaştırır. N katmanlı mimariler geliştirmek için hazırlanmış olup çevrimdışı sistemleri ve XML’e tam destek veren bir sistemdir.
ASP.NET ile Web Programlama
ASP.NET, Microsoft tarafından geliştirilmiş bir web uygulama gelişimi teknolojisidir. Özdevinimli (dinamik) web sayfaları, web uygulamaları ve XML tabanlı web hizmetleri geliştirilmesine olanak sağlar. Aynı işletme tarafından geliştirilen .Net çatısı’nın framework parçası, ve artık işletmece desteklenmeyen ASP teknolojisinin devamını teşkil etmiştir.
Her ne kadar isim benzerliği olsa da ASP.NET, ASP’ye oranla çok ciddi bir değişim geçirmiştir. ASP.NET kodu ortak dil çalışma zamanı (ingilizce — common language runtime) altyapısına dayalı çalışır, diğer bir deyişle, yazılımcılar .Net çatısı tarafından desteklenen tüm dilleri ASP.NET uygulamaları geliştirmek için kullanabilirler. Yani, Java teknolojisinde olduğu gibi, yazılımcı tarafından yazılan kod, çalıştırılmadan önce sanal bir yazılım katmanı tarafından ortak bir dile çevirilmektedir.