MS SQL Nedir? Kurulumu, Özellikleri

MS SQL (Microsoft – Structured Query Language), Microsoft tarafından geliştirilen bir veri platformudur. Bu platform sayesinde, veri tabanı oluşturmamıza ve geliştirmemize olanak sağlar.

MS SQL’in database altyapısı ile çevrimiçi veya çevrimdışı işlemlerimiz için ilişkisel veri tabanları oluşturabilir. Oluşturduğumuz bu veri tabanları üzerinde tablolara oluşturarak datalarımızı kolay bir şekilde yöneterek (Ekleme, Güncelleme, Silme, Listeleme v.b.) güvenli bir şekilde saklayabiliriz.

SQL Server Management Studio Nedir?

Sql server management ise Microsoft geliştirdiği bir database editörüdür. Bu editör yardımıyla T-SQL komutlarını kullanarak datalarımız üzerinde birçok farklı (data düzenleme, raporlama ve analiz gibi.) işlemler yapabiliriz.

SQL Server Management Studio indirmek için aşağıda ki linki kullanabilirsiniz.

https://docs.microsoft.com/en-us/sql/ssms/download-sql-server-management-studio-ssms?view=sql-server-ver15

MS SQL Kurulumu

Ms Sql server kullanıcı odaklı ürün destekleri bulunmaktadır. Bunlardan Sql Server Express sürümü ise masaüstünde, web üzerinde ve küçük sunucularda çalışan uygulamaları geliştirmek ve üretmek için ideal olan ücretsiz bir sürümdür.

Ücretsiz olan Sql Server Express kulanarak, giriş seviyesi veritabanı ile 10 GB boyuta ulaşabilen küçük, veri odaklı web uygulamaları ve mobil uygulamalar geliştirebilirsiniz.

SQL Server 2017 Express sürümü indirmek için aşağıda ki linki kullanabilirsiniz.

https://www.microsoft.com/tr-tr/sql-server/sql-server-editions-express

T-SQL (Transact- SQL) Nedir?

T-SQL, MS SQL Server veritabanı üzerinde işlemler (veri eklemek, değiştirmek, sorgulamak veya silmek) gerçekleştirmek için kullanılan sorgulama dilidir. Bir programlama dili olmasada programlama dillerine benzeyen bir alt dildir. Diğer veri tabanlarında da kullanılan dil aynıdır. Örneğin My Sql, Oracle gibi veri tabanları üzerinde de aynı dil yapısıyla sorgulama işlemleri yapabilirsiniz.

Örnek Bir T-SQL Komutu

SELECT FirstName, LastName, PersonType FROM Person.Person

One comment

Comments are closed.